JAROVNICE: Starosta F.Giňa a poslanci zastupiteľstva dnes zložili sľub

12.01.2011 Sabinov

Jarovnice 11. januára (TASR) – Na ustanovujúcom zasadnutí obecného zastupiteľstva v Jarovniciach, okres Sabinov, dnes zložil sľub novozvolený starosta Florián Giňa, ktorý kandidoval za Stranu rómskej koalície (SRK). ...
Z funkcie odišiel neúspešný kandidát Marián Kyjovský (nezávislý), ktorý stál na čele obce od roku 1996. Giňa vo voľbách získal vyše 900 hlasov, čo bolo viac ako dostali jeho dvaja protikandidáti dohromady.
Odchádzajúci starosta pre TASR uviedol, že voľby prebehli demokraticky a občania si vybrali, preto treba ich vôľu rešpektovať. \"Roky to boli náročné, počas mojej funkcie sa podarilo zrealizovať niekoľko projektov, ďalších sedem je schválených. Myslím, že nový starosta v nich bude pokračovať, \" zhodnotil krátko Kyjovský.
Giňa je rodákom z obce, má 40 rokov a vyučil sa na drevárskom učilišti, prednedávnom si urobil aj maturitu. Za svoje priority označil hlavne školstvo, infraštruktúru a zamerať sa chce aj na problematiku bývania v obci i v osade. Vzhľadom na to, že obec často sužujú záplavy, plánuje sa venovať aj protipovodňovým opatreniam.
Jarovnice majú okolo 5500 obyvateľov, z ktorých vyše 4200 býva v rómskej osade. Viacerí nerómski obyvatelia obce majú obavy, že starosta sa bude venovať len osadníkom a zvyšok obce zostane bokom.
\"To nie je pravda, ja som starostom pre všetkých, nerobím rozdiely medzi osadou a dedinou. Ja beriem osadu aj dedinu komplet ako obec, \" zdôraznil Giňa a dodal, že chce spolupracovať so všetkými pre rozvoj obce.
Sľub dnes zložili aj poslanci obecného zastupiteľstva. Ten skladali prečítaním textu, niektorí s tým však mali menšie problémy. V 13-člennom zastupiteľstve budú pôsobiť traja poslanci SRK, štyria za Rómsku iniciatívu Slovenska, dvaja nezávislí kandidáti, dvoch bude mať KDH a po jednom poslaneckom mandáte získali Smer-SD a SDKÚ-DS.
V zoznamoch voličov pre komunálne voľby bolo zapísaných 2665 oprávnených voličov, pričom volebná účasť v Jarovniciach dosiahla takmer 67 percent.
 

Vyberte región